3 BIT
Przygotowanie: Jeśli kupiliśmy słodzone mleko skondensowane gotujemy całą puszkę przez 2,5-3 godziny na małym ogniu (powinna być całkowicie zanurzona w wodzie). Jeśli kupiliśmy gotowy kajmak zanurzamy puszkę we wrzątku na 2-3 minuty aby masa się lepiej rozprowadzała. Z mleka odlewamy pół szklanki i wsypujemy do niej budynie mieszamy do rozpuszczenia. Pozostałe mleko zagotowujemy z dwoma (lub trzema wg smaku) łyżkami cukru waniliowego. Masę budyniową wlewamy na gotujące mleko i energicznie mieszamy.
Gdy zgęstnieje odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło miksujemy, aż będzie puszyste, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując.Śmietanę ubijamy na sztywno z fixami (jeśli używamy żelatyny, należy ją rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić i wymieszać z ubitą śmietaną). Czekoladę schładzamy w lodówce. Dno dużej blachy (ok. 24 x 36cm) wykładamy herbatnikami.
Rozsmarowujemy na nich kajmak (ugotowane mleko skondensowane). Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wykładamy masę budyniową z masłem, rozprowadzamy i ponownie przykrywamy warstwą herbatników. Następnie wykładamy ubitą śmietanę. Na wierzch ścieramy na tarce schłodzoną w lodówce czekoladę. Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.karnika nagrzanego do 180/200C i zapiekasz, aż góra stanie się pięknie i apetycznie rumiana.